UTVRDA I RESTORAN

STARI GRAD

Utvrda

 

Utvrda Stari grad je jedinstveni srednjovjekovni fortifikacijski objekt te je kao takav najznačajniji dio kulturne baštine Đurđevca. Svake se godine ispred utvrde Stari grad održava Picokijada čiji je vrhunac scenski prikaz povijesnog napada Turaka na đurđevačku utvrdu.

Interpretacijski centar Picokijade

 

U muzejskom se prostoru smjestio Interpretacijski centar Picokijade gdje Vas čekaju  eksponati etno baštine, interaktivne instalacije kao što je prikaz scenskog spektakla Legende o Picokima i mnogih drugih zanimljivosti vezanim uz đurđevački kraj.

Zanimljivosti

Stari grad je nekad bio okružen močvarom koja mu je bila i prirodni oblik zaštite te pripada utvrdi tipa Wasserburg. Gradnja započinje u 14. stoljeću, a kasnije se kroz stoljeća prema potrebi nadograđivala. Dodatnu su zaštitu pružali bedemi, stvarajući vanjsko dvorište, čiji su ostaci i danas vidljivi.

Zanimljivosti

Utvrda je bila od velikog značaja sredinom 16. stoljeća u vrijeme prodora Osmanlija.

Zanimljivosti

Legenda govori o dugoj opsadi silne osmanske vojske Ulama-bega i njegovoj nakani da Đurđevčane, zatočene u Starom gradu, glađu prisili na predaju.

Zanimljivosti

Legenda kaže da su ga đurđevački branitelji nadmudrili, jer su po savjetu jedne starice ispalili topom u turski tabor posljednji ostatak hrane, jednog pjetlića – picoka. Prividu izobilja, u kojem se razbacuje hranom, Ulama-beg je nasjeo, napustio Đurđevac, a Đurđevčanima ostavio do danas (kao svoju kletvu) naziv Picoka.

Muzej Grada Đurđevca

U Muzeju Grada Đurđevca smještenom u utvrdi Stari grad uz stalni postav održavaju se likovne, etnografske, dokumentarističke i druge vrste izložbi.

Radno vrijeme Muzeja

ponedjeljak-petak: 8 – 16 sati
subota-nedjelja: 10 – 16 sati

Izvan radnog vremena prema dogovoru.

Službena web stranica muzeja

 

Restoran i pivnica

Restoran i pivnica Stari grad svečano su otvoreni u travnju 2016. godine. Ovim restoranom obogaćena je enogastronomska ponuda Đurđevca, ali i šireg područja. Jela pripremljena u restoranu domaća su i dio su tradicije Podravine.

Radno vrijeme restorana

nedjelja – četvrtak: 8 – 22 sata

petak – subota: 8 – 23 sati

Rezervacije

Službena Web stranica Restorana i pivnice